Sportvacature

JPG Doctoraatsbeurs Topsport Vrije Unive
Doctoraatsbeurs Topsport

Vrije Universiteit Brussel

Doctoraatsbeurs Topsport Vrije Universiteit Brussel (VUB)

Solliciteren voor deze functie doe je rechtstreeks door hier te klikken.

 

 

1 - Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 3500 medewerkers zijn we de grootste Vlaamstalige werkgever in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.

Ons onderwijs en onderzoek zijn gegrond op het beginsel van vrij onderzoek met het oog op de vooruitgang van de mensheid. We verwerpen elk louter gezagsargument en waarborgen de vrije oordeelsvorming die nodig is voor de maatschappelijke inschakeling van dit basisbeginsel.

De VUB is autonoom en wordt democratisch beheerd. Daarmee waarborgen we het uitoefenen van de fundamentele vrijheden binnen onze universiteit, maar ook het recht van de Universitaire Gemeenschap om deel uit te maken van het beleid van de Universiteit en de controle hierop.

 


Tot De Zending Van De Universiteit Behoren
 

 • het ontwikkelen, het overbrengen en het toepassen van een hoogstaand academisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, vrij van elk vooroordeel

 • de maatschappelijke inschakeling hiervan in een geest van sociale bewogenheid

 • de kritische vorming van iedereen in het licht van de in de gemeenschap te dragen verantwoordelijkheid

 

 

2 - Functie

Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de faculteit Faculteit Lichamelijke Opvoeding & Kinesitherapie, vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, op zoek naar een doctoraatsbursaal.

Meer concreet zal je takenpakket, ter voorbereiding van een doctoraat, er als volgt uitzien:

 


Context

Binnen de Vrije Universiteit Brussel en de Faculteit LO en bewegingswetenschappen maak je deel uit van de onderzoeksgroep SPLISS (Sports Policy Factors Leading to International Sporting Success). SPLISS vormt een internationaal netwerk met als doel het coördineren, ontwikkelen en delen van expertise in innovatief topsportonderzoek. Vragen als: “Waarom winnen bepaalde landen meer medailles in topsport dan anderen?” en “Wat is de maatschappelijke waarde van topsport?” worden diepgaand behandeld. www.spliss.net

Daarnaast is er een sterke link met de onderzoeksgroep SASO (Sport & Society), dat onderzoek voert naar de sociale impact van sport op de maatschappij. SASO verzorgt daarnaast ook onderwijs in de opleidingen LO- en bewegingswetenschappen en doet aan maatschappelijke dienstverlening (consultancy, workshops, publicaties, …). https://saso.research.vub.be/ .

Tenslotte is er een link met de onderzoeksgroep SPMB, dat voornamelijk onderzoek doet naar de loopbaanontwikkeling van topsporters, sportpsychologie en de ontwikkeling van mentale vaardigheden bij (jonge) topsporters.

 


Thema

De ‘WK gekte’ of ‘het Oranje gevoel’ (nationale identiteit/verbondenheid/trots), ‘Lighting Bolt’ (entertainment/heldenstatus), het ‘Kim Clijsters-effect’ (sportparticipatie/rolmodel) en ‘Gouden Nafi’ (succes/integratie). Iedereen kent ze wel, de fantastische sportmomenten waarbij iedereen aan zijn televisie gekluisterd zit. Maar evengoed ‘Het drama van Maracana’ (verdriet/vernedering), ‘Verrader Lance Armstrong’ (doping), ‘Fifa corruptie’ (fraude) en het ‘Heizeldrama’ (hooliganisme). Ook de donkere kanten van de sport laat weinigen onberoerd. Topsport gaat gepaard met een sterke mate van emotionele betrokkenheid en identificatie en is daarmee wereldwijd voor miljarden mensen betekenisvol. Het niveau van de topsport, de publieke belangstelling voor evenementen en prestaties, hun media- en sponsorwaarde; ze zijn tot ongekende hoogtes gestegen.

Er zijn menig mogelijke verklaringen waarom nationale overheden zich bezighouden met het streven naar topsportsucces, gaande van internationaal prestige, tot een verhoogde 'feel good factor' onder de bevolking. Echter, het blijkt voor onderzoekers niet evident om sportbeleidsmakers te informeren met duidelijk bewijs van de maatschappelijke impact van topsport.

In het licht van de omstreden rol van topsport voor de samenleving, is het waardevol om inzicht te hebben in hoe de bevolking de maatschappelijke waarde van topsport zelf inschat. Bovendien missen beleidsmakers en sportfederaties inspiratie en ondersteuning om het potentieel van topsport en topsporters (als rolmodellen) als maatschappelijke hefboom ten volle te benutten. Met dit doctoraat willen we deze leemte in de literatuur en nood in de praktijk opvullen.

 


Informatie Over Jouw Takenpakket
 

 • Je onderzoek kadert in een reeks (inter)nationale projecten, waarvan de voornaamste zijn:

  • Een Erasmus+ project ‘Athletes 4 Society’: Een Europees project dat sportfederaties en atleten wil inspireren en ondersteunen om het potentieel van topsporters als maatschappelijke rolmodellen ten volle te benutten. Dit Erasmus+ project omvat partners uit 7 landen en start begin 2021.

  • Het project ‘Topsport als middel’: Een onderzoek waarbij een maatschappelijke draagvlakbarometer wordt gecreëerd die een algemeen beeld schetst van hoe de Vlaming/Belg denkt over de maatschappelijke impact van topsport. Dit project op vraag van de Vlaamse minister van sport loopt in samenwerking met partners als Sport Vlaanderen en het BOIC.

 • Tijdens je aanstelling werk je zowel praktisch als inhoudelijk mee aan deze onderzoeksprojecten en krijg je voldoende autonomie om ook zelf je stempel te drukken.

 • Kwaliteitsvol onderzoek afleveren dat leidt tot een doctoraat, meer in het bijzonder over de maatschappelijke waarde van topsport.

 • Een doctoraat bestaat uit het analyseren van literatuur, het ontwikkelen van het research design en onderzoeksmethode, dataverwerking en rapporteren onder de vorm van papers in internationale peer reviewed tijdschriften.

 • Schrijven van onderzoeksrapporten en wetenschappelijke artikels en presenteren van onderzoeksresultaten op studiedagen en (buitenlandse) congressen.

 • Ondersteuning bieden voor onderwijs rond (top)sportmanagement en -beleid

 • Begeleiden van thesisstudenten in de vakdomeinen van de onderzoeksgroep.

 • Uitvoeren van een ondersteunende taken binnen de onderzoeksgroep en faculteit LK.

 

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden.
 

 

3 - Profiel
 


Wat verwachten wij van jou?
 

 • Je hebt een
  masterdiploma behaald in een relevant vakgebied (vb. in de sport en bewegingswetenschappen, sociologie, bedrijfskunde…).

 • Je behaalde aantoonbare goede resultaten op je academische diploma’s.

 • Het hebben van een goede basis aan statistische kennis (o.a. gebruik SPSS), bewijs van een goede master thesis evaluatie, goede kennis van onderzoeksmethoden zijn een belangrijk pluspunt.

 • Je bent in staat om wetenschappelijk onderzoek te doen en wetenschappelijke output te genereren (publicatie van internationale artikels, rapporten, …) in functie van het behalen van een doctoraat.

 • Je bent vertrouwd met of hebt een bijzondere interesse in sport in al zijn facetten en de maatschappelijke relevantie ervan.

 • Zeer goede kennis van het Nederlands is vereist.

 • Je kan daarnaast ook vlot Engels spreken/schrijven.

 • Je bent een teamplayer.

 • Je hebt een sterke motivatie voor het behalen van een doctoraat.

 • Je hebt een passie voor sport.

 • Je bent zowel een ‘doener’ als een ‘denker’

 • Je wil graag meewerken aan een Europees onderzoeksproject in de sport.

 • Je hebt geen werkzaamheden verricht in het kader van een mandaat als assistent bezoldigd ten laste van de werkingsmiddelen, gedurende meer dan 12 maanden (gecumuleerd).

 

 

4 - Aanbod
 


Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een voltijdse doctoraatsbeurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar tot max. 48 maanden, mits positieve evaluatie van de doctoraatswerkzaamheden), met voorziene startdatum 01-03-2021.

Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.

Opgelet: De effectieve uitwerking van de doctoraatsbeurs is onderworpen aan de opschortende voorwaarde van inschrijving van de doctoraatsbursaal als doctoraatsstudent aan de universiteit.

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

 


Daarnaast Geniet Je Van Voordelen Als
 

 • Maximale terugbetaling woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of een fietsvergoeding;

 • Een kosteloze hospitalisatieverzekering;

 • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via VUB LRN;

 • Voordelige sportmogelijkheden;

 • Ecocheques;

 • Heerlijke maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief;

 • Een open en familiale werkomgeving met aandacht voor je work-life balance én een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling).

 

 

5 - Geïnteresseerd?
 


Spreekt deze functie je aan?

Klik dan hier om te solliciteren en bezorg ons online en ten laatste op 15-02-2021 je motivatiebrief, curriculum vitae en diploma’s (niet van toepassing voor VUB-alumni).

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Prof. dr. Veerle De Bosscher via Veerle.De.Bosscher@vub.be of        + 32 (0)486 52 60 60.

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar www.jobs.vub.be en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.