top of page
53261028687_fb58924327_o.jpg

 

Recap & Graduation Ceremony

 

Expert Class Cycling Management 2023

Een meerdaagse rittenkoers, dwars door het Internationale "cycling management landschap".

Van economische aspecten, een real life experience "event management" tijdens de Brabantse Pijl tot een unieke en exclusieve blik achter de management schermen in het Team Jumbo Visma Headquarter.

Op zaterdag 14 oktober 2023 vond in de "Universities Foundation" de Graduation Ceremony plaats van

de Expert Class Cycling Management 2023.

 

 

“Het Cycling Management Peloton"

Wat een inspirerend jaar was dit met een geweldig 16-koppig peloton. De diversiteit aan inzichten en ervaringen maakte deze reis zo waardevol en verrijkend. Samen hebben jullie zo'n hecht peloton gevormd, klaar om de wielerindustrie naar nieuwe hoogten te tillen!

Het allerlaatste gastcollege was een inspirerende talk van gastspreker Ine Beyen, waarin zij haar inzichten deelde over vrouwenwielrennen en de kansen die voor ons liggen om deze prachtige sport nog verder te laten groeien en bloeien. 

(2) lees verder
53262262104_b93440ff36_o.jpg
53261030852_0bb88f762e_o.jpg

 

"Met hoepelrok en korset de koersfiets op"

Ine wist ons te vertellen dat ze al een hele tijd met het idee speelden om een Keynote over vrouwenwielrennen in elkaar te knutselen en ermee de boer op te gaan. Tijdens onze graduation ceremony van zaterdag 14 oktober 2023 kregen we zelfs de eer om haar Keynote over de geschiedenis en de evolutie van het vrouwenwielrennen als allereerste te hosten.

Een vrouw op de fiets die het durft om de traditionele hoepelrok en korset te ruilen voor ... een bloomer. Tot de allereerste en legendarische editie van Parijs Roubaix voor vrouwen. En als kers op de taart, onze Lotte Kopecky die exact 50 jaar na Nicole Van de Broeck (Barcelona) wereldkampioen werd.

Een zeer frisse, boeiende en enthousiasmerende Keynote, Ine. Er zit zeer veel toekomst in het vrouwenwielrennen!

53262209473_2bf991aa2b_o-min.jpg

 

 

"Alumnus Olivier Niclaus"

Alumnus Olivier Niclaus (Director @ EY), schreef op zijn LinkedIn een zeer mooie samenvatting over zijn avontuur in de Expert Class Cycling Management.


Het business model staat blijvend onder druk. Maar er zijn veel mensen met innovatieve ideeën die continue vernieuwing brengen. Het is ook nodig, om van het wielrennen een financieel gezonde sport te maken. Denk maar bijvoorbeeld aan

Wies Jaspers (zaakvoerder Count Me In & Café Copain), Geert Broekhuizen (General Manager BEAT Cycling) en

Steven Verstockt (Professor Artificial Intelligence Universiteit Gent).

De waarde van marketing kan nooit overschat worden. Voor het huidige business model is marketing onmisbaar.

Stilaan worden nieuwe inkomstenbronnen ontdekt, maar die ene sponsor blijft cruciaal. De métier waarover

Prof. dr. Wim Lagae en Marko Heijl (Sports Marketing & Corporate Communication Soudal) beschikken is van goudwaarde.

Blij dat we hier met EY ons steentje aan bijdragen.

Bij alle sprekers die de revue zijn gepasseerd, was er 1 constante. Passie, goesting en inzet. Dit is niet zomaar een job.

Dit is leven voor het vak. De energie waarmee o.a. Joop Petit (Founder Sports & Talentpark Watersley),

Karen Ramakers (Manager Baloise Trek Lions) en Patrick Chamizo (Zaakvoerder Chamizo fietsen) de dag aanvangen is vaak niet te vergelijken met andere sectoren. En niet in het minst bij de cursisten zelf. Sinds ik Jo Helsen (Café Welkom &

Les Amis du Tour de France) ken, moet ik wikipedia niet meer raadplegen als het over wielrennen gaat. Verbluffend, al die kennis.

Mijn persoonlijke doelstelling bij deze cursus was om lessen te trekken die we vanuit de sportwereld naar de wereld van business consulting kunnen brengen. Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat business en sport met elkaar verstrengeld zijn, en dat er in de toekomst nog heel veel meer mogelijk is.
 

53261914616_d63ed75420_o.jpg

 

 

 

 

 

"Op de cross en dankzij ... Jos van de cross"

Toeval of niet, maar ik leerde Jos (Directeur Sportmanagement Vrije Universiteit Brussel) kennen op de cross, die van Herentals het afgelopen jaar. Het was een aangename kennismaking die leidde tot het inschrijven voor een wel heel bijzonder interessante cursus. De Expert Class in Cycling Management aan de VUB in Brussel.

Gedurende het voorjaar, volle koersseizoen, kwamen we om de twee weken bij elkaar om gastcolleges te volgen van de meest uiteenlopende gastsprekers. Maar allemaal met een directe lijn naar de wielerwereld of de wielerindustrie.

Van prof. dr. Wim Lagae en Marko Heijl, over Johnny Maeschalk (advocaat en sportrecht) en Griet Langedock (expert dameswielrennen). Van Golazo en Flanders Classics over Squadra Sports Management (gewassermand ondertussen),

Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen, journalisten Hans Vandeweghe en Ruben van Gucht.

 

Begeesteraars als Rudy Heylen (mental coach Wout van Aert) en sportpsychologen Bert De Cuyper en Jens van Lier.

Proximus Pickx, Ethias on Tour, Count Me In, ... Het wordt te veel om op te noemen.


En dan moeten we onze "on tour" nog vermelden. De service koers van Team Jumbo Visma, ontbijten en een blik achter de hospitality-schermen bij de start van de Brabantse Pijl, Chamizo in Sint-Katelijne-Waver, Centrum Ronde Van Vlaanderen, …

Jo Helsen is zaakvoerder van Café Welkom, Les Amis du Tour de France en trotse eigenaar van "Eddy’s Volvo".

Als er één iemand jou kan enthousiasmeren over de koers, dan is hij het wel!

 

“The Class of 2024"

Donderdag 11 januari 2024, dan trekt het 3de peloton van cycling managers hun meerdaagse rittenkoers op gang.

Dwars door het Internationale cycling management landschap.

Word ook jij opgewonden van deze unieke, bedrijfseconomische en universitair ondersteunde opleiding in cycling management? Check dan www.expertclasscycling.be of mail naar tom@sportcareers.be.

 

bottom of page